Pond in de ban van nieuwe Brexit-chaos

Joost Derks
18 juli 2018

De Brexit-spanning heeft weer eens het kookpunt bereikt nog voordat de onderhandelingen goed en wel zijn begonnen. Het plan van de Britse premier Theresa May om voor een zogeheten zachte Brexit te kiezen heeft geleid tot een flinke rel binnen haar eigen conservatieve partij. Maandagmorgen 9 juli stapte Brexit-minister David Davis op en aan het begin van de avond volgde minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson dat voorbeeld. De positie van May wankelde. Ze stelde echter razendsnel opvolgers aan voor Davis en Johnson.

Geen Brexit?

Zo herstelde ze de rust binnen de partij en bracht tegelijkertijd de pond in rustiger vaarwater. Die munt was omhoog geschoten na het vertrek van Davis, om vervolgens hard onderuit te gaan toen de politieke chaos na het opstappen van Johnson weer eens compleet was. De rust na het ingrijpen van May duurde niet lang. Deze keer was het de Britse premier zelf die de onrust onder handelaren voedde door in een ingezonden column te dreigen dat er mogelijk helemaal geen Brexit komt als haar partijgenoten zich niet achter haar plannen scharen.

Tussendoor leek de Amerikaanse president Donald Trump nog olie op het Brexit-vuur te gooien. Tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië vertelde hij in een interview met de Britse krant The Sun dat een gunstig handelsverdrag met de Verenigde Staten er niet inzit als May weigert om de banden met de EU helemaal door te snijden. Een paar dagen later werd zelfs bekend dat Trump haar had aangeraden om de EU voor de rechter te slepen.

BlunderTrump

Het is overigens te danken aan een paar zeer ongelukkige opmerkingen van diezelfde Trump na zijn bezoek aan Rusland dat de Brexit nu even niet op alle voorpagina’s staat. Het is echter een kwestie van tijd voordat het Britse vertrek uit de EU de gemoederen weer volop bezighoudt – zowel in de internationale politiek als op de valutamarkten. Er zijn namelijk veel zaken die nog roet in het eten kunnen gooien.

Het zou zomaar kunnen dat De EU nieuwe eisen stelt, waardoor May de onderhandelingen veel harder insteekt. Een ander scenario is dat ze gedwongen wordt om op te stappen als haar draagvlak binnen de conservatieve partij wegvalt. Met het oog op alle obstakels die May nog moet nemen binnen haar eigen regering én in de onderhandelingen met de EU, kan iedereen die zaken doet in Groot-Brittannië zich alvast schrap zetten voor nog een paar flinke valutaschokken.

 

 

 

Joost Derks (joost.derks@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}