11 December: de Brexit-stemming

10 december 2018

Na maanden van onderhandelingen brengen Britse parlementariërs morgen 11 december hun stem uit over Theresa May’s Brexit-deal. Hoewel de schok niet zo groot zal zijn als in juni 2016 na het Brexit-referendum, zullen er grote bewegingen optreden op de valutamarkten en de aandelenmarkten als de uitkomst van de stemming duidelijk is. We zetten de belangrijkste vier zaken omtrent de Brexit-stemming op een rijtje.

Hoe laat is de uitslag van de stemming bekend?

De parlementsleden zijn op dinsdag 4 december begonnen aan vijf dagen debat. De debatperiode van vijf dagen eindigt morgen 11 december. De voorzitter van het Lagerhuis besluit vervolgens welke amendementen in stemming mogen worden gebracht, naast de stemming over het Brexitakkoord.

Op 11 december wordt er gestemd. Eerst komen de (maximaal zes) amendementen aan de beurt. Dat zal rond 20.00 uur Nederlandse tijd beginnen. Pas op zijn vroegst rond de klok van negen uur in de avond zal de stemming omtrent het Brexit-akkoord van May plaatsvinden. Maar waarschijnlijk wordt dit later. Het resultaat van de eindstemming zal kort daarop bekend worden.

Hoeveel parlementsleden stemmen?

639 van de 650 leden van het Parlement zullen een stem uitbrengen. De overige 11 leden zonder stemrecht zijn samengesteld uit de sprekers en zeven leden van Sinn Féin. In zijn geschiedenis, dat min of meer teruggaat tot de Paasopstand 102 jaar geleden, nam nooit één verkozene van de Sinn Féin (republikeinse nationalisten) zijn of haar zetel op in Westminster. De eed aan de koningin afleggen, betekent immers het erkennen van de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk over Noord-Ierland. Mochten ze de Ierse republikeinen voor één keer wel gaan stemmen, dan kan dat een doorslaggevende rol gaan spelen in de uitslag.

Hoeveel goedkeuringsstemmen zijn er nodig om de overeenkomst te halen?

Ten minste 320 van de 650. Circa 60 leden van May’s eigen Conservatieve Partij hebben al aangegeven niet voor het akkoord te gaan stemmen. Dat geldt ook voor de parlementsleden van Labour en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Naar verwachting zal dinsdag een meerderheid van het Britse Lagerhuis May’s plannen wegstemmen, wat de facto het einde van haar premierschap zal betekenen.

Wat gebeurt er als parlementsleden de deal niet steunen?

Er zijn veel mogelijkheden als de deal word weggestemd:

Nieuwe stemming

May kan de deal op onderdelen kunnen aanpassen en opnieuw in stemming brengen om toch steun te krijgen om zo paniek op de financiële markten te voorkomen.

May stapt op

Afhankelijk van hoe zwaar de nederlaag is, kan May al dan niet besluiten op te stappen. Mocht dat het geval zijn, dan volgt een strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij. Mogelijk vraagt het VK de Europese Unie om de Brexit-datum uit te stellen. Algemene verkiezingen zijn in dit scenario niet uitgesloten. Ook een tweede Brexit-referendum is dan niet uitgesloten.

Opnieuw onderhandelen

May kan aan de EU-leiders vragen op opnieuw te onderhandelen. Donderdag en vrijdag is een EU-top in Brussel. Maar Brussel heeft tot nu toe luidt en duidelijk aangegeven dat het huidige akkoord de enige mogelijk deal is met de EU.

No deal

In dit geval gaan de grenzen tussen de Europese Unie en het VK eind maart van de ene op de andere dag op slot voor mensen en goederen. Dat heeft een enorme impact op de Britse economie en het dagelijks leven.

 

 

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?