Amerikaanse recessie: kwestie van tijd?

Joost Derks
03 oktober 2019

Een zwak industriecijfer wakkert de vrees aan voor een Amerikaanse groeivertraging. Die vrees echoot door op rentemarkten – en in het koersverloop van de dollar.

Komt er dan toch een recessie aan in de Verenigde Staten? Afgelopen dinsdag werd bekend dat de ISM Index is gedaald tot 47,8%. Een percentage van minder dan 50% is een aanwijzing dat de industrie krimpt. De laatste keer dat de index zo laag stond, is meer dan tien jaar geleden. Het is geen wonder dat beleggers zich zorgen maken over de Amerikaanse economie. Door de oplaaiende recessievrees ging de Dow Jones Index dinsdag met ruim 300 punten onderuit. Woensdag volgde een daling met bijna 500 punten. De laatste keer dat Wall Street een kwartaal zo slecht begon, was tijdens de kredietcrisis van 2008.

Dollar onder druk
Voor de valutawereld is de rentemarkt echter een veel belangrijker kompas dan wat er op de aandelenmarkt gebeurt. Aan het rentefront was de boodschap van marktpartijen ook duidelijk. Op future-beurs CME prijzen beleggers de kans dat de Federal Reserve voor eind oktober de rente verlaagd in op 60%. Voor de publicatie van de economische cijfers was dat nog 40%. Het vooruitzicht van een nieuwe renteverlaging, maakt de dollar minder aantrekkelijk. In de dagen na de publicatie van de ISM Index, viel de dollar met bijna 1% terug ten opzichte van de euro.

Wat twittert Trump?
Uiteraard liet ook president Donald Trump van zich horen. Hij beschuldigde Fed-voorzitter Jerome Powell er via Twitter van dat hij de dollar te ver had laten oplopen – en klaagde dat de rente veel te hoog is. Daarmee gaat Trump er gemakshalve aan voorbij dat hijzelf de grootste oorzaak is van de dreigende groeivertraging. De handelsoorlog met China creëert veel onzekerheid in het bedrijfsleven en leidt tot hogere kosten. Ondanks de stijgende tarieven, levert China namelijk nog altijd een groot deel van de basismaterialen voor de Amerikaanse industrie. Naarmate Trump de importheffingen verder verhoogt, lopen ook de kosten voor de maakindustrie in de Verenigde Staten verder op.

Geen paniek
Het is wat voorbarig om op basis van een tegenvallend industriecijfer in paniek te raken. De Amerikaanse economie leunt steeds zwaarder op de dienstensector, die goed is voor ruim tweederde van het bbp. Deze branche draait een stuk beter dan de industriesector, terwijl het consumentenvertrouwen vooralsnog hoog blijft en de werkloosheid rond het laagste niveau ooit schommelt. Als de Federal Reserve de rente in oktober al verlaagt, is dat hoogstwaarschijnlijk een eenmalige actie in plaats van een nieuwe trend. In dat geval kan de dollar later dit jaar de begin 2018 ingezette opmars ten opzichte van de euro weer doorzetten.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}