Brengt Trump zijn eigen herverkiezing in gevaar?

Joost Derks
06 december 2019

De Amerikaanse president Donald Trump trekt de aandacht met wel heel tegenstrijdige berichten over het handelsconflict met China. Hij kan zich beter richten op de verslappende economie in eigen land.

Trump wekte begin deze week verbazing met de opmerking dat het handelsconflict met China zomaar kon doorsudderen tot na de verkiezingen van 2020. Meestal doet de zittende president er juist alles aan om ervoor te zorgen dat de economie zo goed mogelijk draait in een verkiezingsjaar. De uitspraak leidde dan ook tot allerlei speculaties dat Trump erop rekende dat zijn kiezersbasis het belangrijker vindt dat hij niet met zich laat sollen, dan dat de economie goed groeit.

Die speculaties konden echter snel weer de prullenbak in. Op woensdag vertelde Trump namelijk doodleuk dat de gesprekken met China heel goed lopen en dat een akkoord over de eerste fase van een handelsdeal in zicht komt.

Handelsconflict met China doet de VS pijn

De aandelenmarkten kregen door de positieve uitspraak over China een flinke duw in de rug. Maar ondertussen worden de haarscheurtjes in de economie van de Verenigde Staten wel steeds beter zichtbaar. Woensdag werd namelijk ook bekend dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in november met 67.000 is toegenomen. Dat is beduidend minder dan de 121.000 van oktober, terwijl economen op een groei van 150.000 hadden gerekend. Het is echter vooral de gang van zaken binnen de Amerikaanse dienstensector die zorgen baart. In dit segment zwakte de groei opnieuw iets af. Een goed draaiende dienstenmarkt is belangrijker dan ooit, aangezien de industriesector voor de vierde maand op rij kromp. Onder meer de onzekerheid rondom het handelsconflict doet industriebedrijven pijn. Als de groei in de Amerikaanse dienstensector hapert, komt een recessie in 2020 wel heel dichtbij.

Dollar doet stapje terug​​​​​​​

De Amerikaanse Federal Reserve gaat er natuurlijk alles aan doen om een recessie te voorkomen. Handelaren prijzen nu al een kans in van 70 procent dat de rente in 2020 verder verlaagd wordt. Dat blijkt niet alleen uit aan de rentecontracten die op de termijnmarkt worden verhandeld, maar ook aan de dollar. De Amerikaanse munt is deze week met ongeveer 1 procent gedaald ten opzichte van de euro. Als die trend doorzet, komt de lang gekoesterde wens van Trump voor een zwakkere dollar toch uit. De keerzijde is dat de kans op een herverkiezing een stuk kleiner wordt als de Amerikaanse economie echt begint te sputteren.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}