Brexitrisico’s en -kansen in 2019

Joost Derks
21 december 2018

De chaotische aanloop naar het Britse vertrek uit de EU laat zich op valutamarkten al pijnlijk voelen.

Veel exportondernemingen hebben 29 maart al omcirkeld op de kalender: Brexit. Het is nog steeds onduidelijk hoe de toekomstige handelsrelaties eruit zien. De Britse premier Theresa May heeft weliswaar een akkoord bereikt met de leiders van de 27 andere EU-landen, maar het Lagerhuis verzet zich tegen de afspraken. Sommige parlementsleden eisen dat er eerst duidelijkheid komt over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, anderen willen niet dat het land nog moet meebetalen aan de EU-begroting tijdens de onderhandelingen van de komende jaren, terwijl er ook een groep is die liever ziet dat Groot-Brittannië bij de EU blijft.

Britse grens op slot
Het lukt May niet om voldoende steun te krijgen voor haar Brexit-akkoord. Begin december werd er al een stemming hierover uitgesteld. Het Lagerhuis gaat in de week van 14 januari pas echt stemmen. De kans is echter klein dat er dan toch een meerderheid voor stemt. De EU heeft al duidelijk gemaakt dat er niet opnieuw onderhandeld wordt over de voorwaarden. Als een definitief akkoord uitblijft, kan het zomaar gebeuren dat de Britse grenzen eind maart van de ene op de andere dag op slot gaan. Half december maakte May bekend dat ze 2 miljard pond investeert in voorbereidingen op een chaotische Brexit zonder afspraken.

Zo laat Brexit zich al voelen
Groot-Brittannië is na Duitsland en België onze grootste exportbestemming. Een grenssluiting levert een schade op van tientallen miljoenen euro’s. Veel bedrijven ondervinden nu al schade van de Britse politieke chaos. Sinds half november is het pond met ruim 3% gedaald ten opzichte van de euro. Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 is die schade zelfs meer dan 15%. Door de vertaalslag naar steeds duurdere euro’s, leveren Britse verkopen steeds minder op. Ondernemers die ervoor kiezen om in hun eigen valuta te factureren, lopen het risico dat ze marktaandeel verliezen aan lokale spelers met lagere prijzen.

Risico’s en kansen
Exportbedrijven moeten zich schrap zetten voor 2019. Economen voorspellen dat het pond kan dalen richting € 1,- als het tot een chaotische Brexit komt. Aan de andere kant kan de munt zomaar met 10% opveren als er toch nog een akkoord wordt bereikt. Met het oog op een turbulent nieuw jaar is het verstandig om als bedrijf op zoek te gaan naar een goede bescherming tegen Britse valutaschokken.

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost