Britse pond tussen hoop en vrees

Joost Derks
04 februari 2019

Lukt het nog om een chaotische Brexit te vermijden? Er is een redelijke kans dat het Lagerhuis binnenkort het vertrek uit de EU uitstelt. Als dat niet gebeurt, zijn de gevolgen voor de economie en het Britse pond echter niet te overzien.

De voorbereidingen voor een harde Brexit liegen er niet om. Als Groot-Brittannië op 29 maart zonder goede afspraken de Europese Unie verlaat, liggen er volgens een Britse zondagskrant al plannen klaar om de koningin en andere belangrijke leden van het koningshuis bij eventuele onlusten te evacueren. Eerder werd al gewaarschuwd voor mogelijke medicijn- en voedseltekorten, terwijl er ook een milieuramp dreigt als het land de giftige afvalstoffen niet meer kan uitvoeren. Waarom lukt het de Britse premier Theresa May nou niet om de zorgen over een harde Brexit weg te nemen? En wat mogen Nederlandse exportbedrijven verwachten van de koerscapriolen van het pond?

Onvermijdelijke nederlaag
May heeft in november afspraken gemaakt met de EU over de toekomstige handelsrelatie. Het lukt haar echter niet om dit akkoord door het Britse Lagerhuis te loodsen. Na een pijnlijk uitstel in december, volgde op 21 januari de onvermijdelijke nederlaag: 432 tegen 202. Het grote pijnpunt is de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. In het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 is vastgelegd dat deze grens openblijft. Om te voorkomen dat er na de Brexit toch vrij verkeer van mensen en goederen mogelijk blijft, heeft May afgesproken dat er een nieuwe handelsgrens komt in de Ierse Zee. Dit schiet veel leden van haar coalitie in het verkeerde keelgat. Het overgrote deel ziet een binnengrens die het land in tweeën snijdt niet zitten.

Verkeerde dreigement
May kiest ervoor om het probleem voor zich uit te schuiven en dreigt daarbij met het gevaar van een harde Brexit. Dat doet ze echter niet heel slim. Op 29 januari riep een meerderheid in het parlement haar op opnieuw onderhandelingen aan te knopen met de EU. Die heeft echter bij monde van Jean-Claude Juncker – voorzitter van de Europese Commissie - al laten weten daar niet voor open te staan. May had beter kunnen dreigen met een tweede referendum. Veel van haar coalitiegenoten zijn banger voor een nieuwe stemronde en een mogelijk afblazen van Brexit, dan voor een chaotisch vertrek uit de EU. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat ze voor half februari een meerderheid voor zich weet te winnen. Op woensdag 13 februari kunnen parlementariërs zelf voorstellen indienen. Een dag later wordt daarover gestemd.

De aanloop naar Brexit-dag
Donderdag 14 februari wordt naar verwachting duidelijk hoe de aanloop naar 29 maart eruit ziet. Als het Lagerhuis inzet op een uitstel van Brexit, is dat een enorme opsteker voor het pond. De munt steeg in januari binnen twee weken met 5% toen het risico van een harde Brexit wat af leek te nemen. De afgelopen week is echter de helft van die koerswinst verdampt. De koersschokken worden nog een stuk groter als straks duidelijkheid komt over uitstel, of toch een harde Brexit. Dat eerstgenoemde scenario is ondanks alle onzekerheid nog het meest waarschijnlijk. Maar ondernemers die liever niet het risico lopen van een valutategenvaller van 10% of 15%, kunnen beter de geldstromen uit openstaande en nieuwe facturen zo snel mogelijk afdekken met valutacontracten.

 

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost