Britse verkiezingen en brexit: dit gaat er gebeuren

Joost Derks
25 november 2019

Op 12 december maken de Britten weer de gang naar de stembus. Het zijn alweer de derde verkiezingen in vijf jaar. Wat zijn de mogelijke uitkomsten? En wat betekenen ze voor brexit en het pond?

Premier Boris Johnson leeft met steeds meer vertrouwen toe naar de Britse verkiezingen. In de afgelopen weken heeft de concurrerende Brexit Party zich deels terug getrokken uit de verkiezingsstrijd, terwijl zijn grote tegenstrever Jeremy Corbyn nauwelijks van zich laat horen over zijn brexit-plannen. In de peilingen steeg de Conservatieve Partij van Johnson met 4 procentpunt naar 41%, terwijl Labour van Corbyn juist met 1 procentpunt daalde naar 28%. Het ziet ernaar uit dat de conservatieven net als in de afgelopen keren opnieuw met de overwinning aan de haal gaan. De grote vraag is of de partij een absolute meerderheid haalt, of dat er straks gezocht moet worden naar een coalitiepartner. Groot-Brittannië is ingedeeld in een 650 districten. De kandidaat die in een district het meeste stemmen haalt, wint de zetel in het Lagerhuis. Het draait dus niet om het totaal aantal stemmen, zoals bijvoorbeeld in Nederland. In 2015 lukte het David Cameron bijvoorbeeld om met 36,1% van de stemmen – dus eigenlijk met steun van minder dan 4 van de 10 kiezers – toch een meerderheid van 330 zetels binnen te halen.

Scenario 1: Conservatieve meerderheid
Als de partijgenoten van Johnson in ten minste 326 kiesdistricten winnen, heeft Johnson haalt hij ook een absolute meerderheid. Dan heeft hij de ruimte om zijn brexit-plan door te voeren en het land nog voor de jaarwisseling uit de EU loodsen. De kans is groot dat het pond dan omhoog schiet omdat er even duidelijkheid lijkt te komen in het brexit-proces. In werkelijkheid begint het zware werk voor Johnson dan pas. Hij heeft in het vertrekakkoord laten opnemen dat er voor 31 december 2020 een handelsakkoord met de EU moet liggen. Met het oog op het complexe karakter van brexit, is de kans heel erg klein dat er binnen een jaar goede afspraken gemaakt gaan worden. In dit scenario gaat de brexit-onzekerheid dus niet opeens verdwijnen.

Scenario 2: Johnson wordt vleugellam
Dat geldt ook voor het geval dat de conservatieven de grootste partij zijn na de verkiezingen, zonder een absolute meerderheid te halen. Johnson is dan aangewezen op de steun van een andere partij– net zoals Theresa May hulp nodig had van de Noord-Ierse DUP. Deze partij zal Johnson echter niet nog een keer steunen. Daarvoor hebben de conservatieven te vaak over ze heen gewalst tijdens de brexit-besprekingen. Ook andere partijen voelen er weinig voor om Johnson te helpen, zodat hij in dit scenario politiek vleuggellam wordt. Zonder meerderheid in het Lagerhuis kan hij geen nieuwe brexit-wetgeving doorvoeren.

Scenario 3: Oppositie grijpt de macht
Ten slotte is er ook een mogelijkheid dat Labour kans ziet om met steun van andere partijen een coalitie te vormen van meer dan de helft van de zetels in het Lagerhuis. In dit scenario moet Corbyn na de verkiezingen waarschijnlijk eerst het veld ruimen, omdat belangrijke oppositieleiders duidelijk maken dat ze niet met hem willen samenwerken. In dit geval is de kans groot dat er een nieuw brexit-referendum wordt uitgeschreven. Voorlopig lijken de conservatieven echter duidelijk af te stevenen op een verkiezingszege. Maar het is te vroeg om te hopen op brexit-duidelijkheid – en een eind aan de wilde rit van het Britse pond.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}