Dollarvuurwerk op komst

Joost Derks
29 april 2019

Er zit de laatste maanden verdacht weinig beweging in de euro-dollar wisselkoers. Op valutamarkten wordt zo’n rustperiode maar al te vaak gevolgd door een felle prijsbeweging.

De uitdrukking ‘stilte voor de storm’ was de afgelopen tijd goed van toepassing op het koersverloop van de Amerikaanse dollar. In vergelijking met de euro, kwam de munt het afgelopen halfjaar nauwelijks in beweging. Euro/dollar schommelde sinds oktober 2018 in een smalle bandbreedte van circa $ 1,12 tot $ 1,15. De stilte dreigt nu plaats te maken voor een storm.

Wankel evenwicht
Achter het rustige koersverloop van de dollar, ging de laatste tijd een wankel evenwicht schuil. Een relatief hoge Amerikaanse rente van 2,5% zou de dollar onder normale omstandigheden een duw in de rug geven. Valutahandelaren vrezen echter dat er dit jaar een renteverlaging komt. Dat is een heel ander vooruitzicht dan een half jaar geleden, toen de Amerikaanse centrale bank nog afstevende op drie renteverhogingen in 2019. Daar komt bij dat president Donald Trump op allerlei manieren probeert om de beslissingen van de Federal Reserve te beïnvloeden. Hij stelt nieuwe bestuursleden aan en dreigde zelfs voorzitter Jerome Powell te ontslaan.

In de ogen van valutahandelaren is het een veeg teken als politici proberen om een voet tussen de deur te krijgen bij een centrale bank. Toch geeft de dollar nauwelijks een krimp. Dat heeft vooral te maken met de zwakte van de euro. De Europese rente staat nog steeds op 0%. De afzwakkende economische groei wijst erop dat daar voorlopig geen verandering in komt. En ook in Europa is de politieke onzekerheid hoog; onder meer door de Brexit-chaos en de verkiezingen voor het Europees parlement eind mei. Al met al ontstond zo een wankel evenwicht tussen een zwakke euro en een zwakke dollar.


Verbluffende cijfers
Eind april lijkt de balans door te slaan in het voordeel van de Amerikaanse munt. Op vrijdag 25 april kwamen verbluffend sterke cijfers over de economie van de Verenigde Staten naar buiten. De groei in het eerste kwartaal kwam uit op meer dan 3%. Dat was veel meer dan waar economen op hadden gerekend. De groeicijfers oogden wel wat vreemd. Een flink deel van de economische groei was namelijk een gevolg van groeiende voorraden. Economen mogen nu een antwoord verzinnen op de vraag waar die extra voorraden opeens vandaan komen. In het eerste kwartaal daalden namelijk zowel de industriële productie als de import. Voorlopig krijgt de Amerikaanse economie op valutamarkten het voordeel van de twijfel. De dollar stijgt en dat resulteert in een dalende euro. De koers van de euro is in de laatste dagen van april gezakt tot het laagste niveau in bijna twee jaar.

In het verleden werd een stille dollarperiode vaak gevolgd door een flinke prijsbeweging. Dat wijst erop dat de dollar de komende tijd nog een flink eind kan doorschieten. In februari 2018 kreeg je nog even meer dan 1,25 dollar voor je euro. Tegenwoordig is dat nog maar $ 1,11. Dat is goed nieuws voor bedrijven die bloemen en planten uitvoeren naar dollarlanden. Aan de andere kant krijgen ondernemingen die (half)producten invoeren uit deze landen te maken krijgen met hogere prijzen. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om transacties over de grens te beschermen tegen valutaschokken.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}