Hoera! De rente blijft laag

Joost Derks
28 januari 2020

ABN Amro is de eerste van de grote banken die de spaarrente op 0% zet. Vorige week maakte de ECB duidelijk dat de rentes voorlopig heel laag blijven. Voor ondernemers hoeft dat niet eens zo slecht uit te pakken.

In de financiële wereld gaat het soms meer om wat je zegt dan wat je doet. Daarom hingen economen en beleggers vorige week aan de lippen van Christine Lagarde. Op donderdag 23 januari vertelde de nieuwe voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB) welke . De liplezers werden niet teleurgesteld. Ze vertelde dat de inflatie laag blijft, maar dat er wat aanwijzingen zijn dat er mogelijk een stijging aankomt. Enkele maanden eerder sprak de ECB namelijk nog over kleine aanwijzingen. En eerder in 2019 was er nog helemaal geen aanwijzing dat de inflatie zou gaan stijgen.

Zodra de inflatie oploopt, heeft Lagarde een reden om de rente weer te verhogen. Dat zou dan de eerste keer zijn in ruim acht jaar. Zover zijn we echter nog lang niet. In Europa komt de inflatie op 1,3%. De ECB ziet dat percentage graag op bijna 2%. Voorlopig gaat Lagarde dus niet aan de rente sleutelen en dat is slecht nieuws voor spaarders. En nog slechter nieuws voor banken. Die betalen namelijk een negatieve rente van 0,5% om hun geld bij de ECB te stallen. Hierdoor leiden ze zelfs als ze geen rente betalen, toch verlies op de spaarrekeningen van klanten. Aan de lage rente zitten echter twee kanten. Ondernemers die het aandurven om te investeren in nieuwe initiatieven, overnames of uitbreiding, kunnen veel goedkoper geld lenen dan vijf of tien jaar geleden. Voor bedrijven die zaken doen over de grens, zit er een extra voordeel aan de zeer lage rente.

Euro gaat onderuit
De rentestand en met name de inflatie(verwachtingen) hebben een grote impact op het waardeverloop van een munt. Investeerders voelen er net zoals spaarders weinig voor om hun vermogen ergens te parkeren waar ze er nauwelijks tot geen vergoeding over ontvangen. Dat verklaart waarom de euro in 2019 daalde ten opzichte van veel andere valuta’s, zoals de dollar, het pond en zelfs de Russische roebel. De centrale banken van deze landen hanteren allemaal een hogere rente. Bij het pond speelde bovendien mee dat er eindelijk uitzicht komt op een fatsoenlijke Brexit. Als de euro daalt ten opzichte van andere valuta’s, worden artikelen uit Nederland en andere Europese landen goedkoper in het buitenland. De rugwind van een goedkope munt verklaart deels waarom de sierteeltexport relatief snel steeg naar landen buiten de EU. Voorbeelden daarvan zijn Groot-Brittannië, Polen en Rusland.

De grote vraag is natuurlijk welke richting de euro in 2020 ten opzichte van andere valuta’s. Hiervoor kwam gisteren een eerste aanwijzing, bij het rentebesluit van de Bank of England. Als de Britse rente omlaag gaat, wordt het verschil met de Europese rente kleiner en daalt het pond. Ook in Rusland heeft de rente een daling ingezet. Als grote verrassingen uitblijven, kan het wel eens gedaan zijn met de glijvlucht van de euro. De ervaring leert echter dat die verrassingen er bijna altijd wel komen, bijvoorbeeld door Brexit of een flinke zwieper van de olieprijzen. Exporteurs die in 2019 profiteerden van de dalende euro, zouden dan ook eens kunnen kijken of het verstandig is om de valutarisico’s in 2020 af te dekken.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost
}}