Pas op met valuta’s uit opkomende landen

29 juni 2018

De koersen van valuta’s uit opkomende markten zoals Ethiopië en Colombia staan onder druk als gevolg van de escalerende handelsoorlog en de oplopende Amerikaanse rente. Het ziet er niet naar uit dat deze tegenwind snel gaat liggen.

De oplaaiende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China werkt stevig door op valutamarkten. Door de koppeling met de dollar is daar aan de renminbi weinig aan te merken, maar munten uit andere opkomende landen krijgen er soms hard van langs. De Turkse lira en de Argentijnse peso zijn bijvoorbeeld sinds de jaarwisseling met 20% tot 30% gedaald. Toegegeven, daarbij speelden interne problemen van deze landen een grote rol. Maar dat neemt niet weg dat de tegenwind voor munten uit opkomende landen steeds sterker wordt: van de Keniaanse shilling tot de Colombiaanse peso en van Ethiopische birr tot de Vietnamese dong. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de handelsmaatregelen van Trump, die ervoor zorgen dat de politieke spanning oploopt. Hierdoor kiezen handelaren liever voor veilige havens zoals de dollar boven meer riskante valuta’s.

Daarnaast speelt ook de oplopende rente in de Verenigde Staten een belangrijke rol. De Amerikaanse centrale bank heeft half juni het belangrijkste rentetarief wat opgeschroefd. Daarbij werd erop gezinspeeld dat er voor het eind van dit jaar nog twee renteverhogingen aankomen. Daarmee zou de Amerikaanse rente uitkomen op 2,5%. Net zoals het voor spaarders aantrekkelijk is om de rekening te zoeken die hen het aantrekkelijkste tarief oplevert, zullen grote institutionele partijen hun geld het liefste aanhouden in een valuta van een land met een hoge rente. De kracht van de dollar is zo de pijn voor valuta’s van opkomende landen.

Die pijn werkt soms hard door, aangezien veel overheden en ondernemingen in deze landen leningen in dollars hebben uitstaan. Een gevolg van de stijging van de Amerikaanse munt is dat de rentelasten voor deze partijen toenemen. Bovendien wordt het lastiger om de lening aan het eind van de looptijd weer terug te betalen. Door de enorme omvang kan die schuldenlast in de toekomst mogelijk tot economische problemen leiden. De Bank voor Internationale Betalingen waarschuwde vorig jaar al dat de totale schuldenlast van bedrijven in opkomende markten is gegroeid tot $ 25.000 miljard.

Impact voor exporteurs

De toenemende turbulentie op valutamarkten kan Nederlandse bedrijven op verschillende manieren raken. In de eerste plaats kan het geen kwaad om te kijken of buitenlandse zakenpartners goed bestand zijn tegen de aantrekkende valutategenwind. Hebben ze bijvoorbeeld veel schulden in buitenlandse muntsoorten? Daarnaast vormen de huidige ontwikkelingen een goede reden om de eigen valutarisico’s na te lopen en waar nodig af te dekken. Ten slotte is het zaak om niet uit het oog te verliezen dat de situatie van land tot land sterk kan verschillen. Een bedrijf dat invoert uit Colombia of Ethiopië en afrekent in lokale valuta, betaalt nu bijna een stuk minder dan een paar maanden geleden voor hetzelfde factuurbedrag. Wie zaken doet in Kenia, is juist net meer kwijt. De stijgende Amerikaanse rente en de onvoorspelbare koers van de Amerikaanse president Donald Trump zorgen ervoor dat de onderlinge verschillen verder kunnen toenemen.

Gratis Technische Analyse nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken de meest actuele technische analyses over valuta's gratis in uw inbox.


In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}