Trapt Bojo ook in de brexit-val?

Joost Derks
21 oktober 2019

Het brexit-optimisme over het akkoord met de EU heeft plaatsgemaakt voor teleurstelling, toen duidelijk werd dat het Lagerhuis het niet ziet zitten in de afspraken die premier Boris Johnson heeft gemaakt. Nu beginnen we weer van voor af aan.

Iets meer dan een week geleden leek het einde van de brexit-soap in zicht. De Britse premier Boris Johnson bereikte donderdag 17 oktober een akkoord met de Europese Unie. Volgens de enthousiaste nieuwsberichten hoefde er nog maar één klein hobbeltje genomen te worden voordat het land op de deadline van 31 oktober uit de EU kon vertrekken. Wie de ontwikkelingen rondom brexit al langer volgt, weet echter dat elk hobbeltje een onbedwingbare muur kan worden. Voormalig premier Theresa May bereikte meer dan een jaar voor Johnson al een eigen akkoord met de EU. Daarna volgde maandenlange onderhandelingen in het Lagerhuis, waarbij ze steeds meer medestanders verloor en allerlei pijnlijke nederlagen leed. Uiteindelijk gooide ze in mei de handdoek in de ring. Trapt Johnson in dezelfde val?

Nieuwe premier, zelfde fouten
Het korte antwoord is ‘absoluut’. Tot nu toe wijst niets wat hij doet erop dat Johnson het vermogen of de wil heeft om de Britse parlementariërs op één lijn te krijgen wat betreft brexit. Hij ruziet met leider Jeremy Corbyn van oppositiepartij Labour. Hij schopt coalitiepartner DUP tegen het zere been door Noord-Ierland binnen de Europese interne markt te houden in zijn brexit-akkoord met de EU. En hij heeft 21 Lagerhuisleden uit zijn eigen partij gezet, omdat ze het niet eens waren met zijn harde koers. Als Johnson de kans krijgt, blijft hij met iedereen ruzie maken en lukt het nooit om een brexit-deal door het Lagerhuis te loodsen.

Hoe nu verder?
Het Britse parlement kan het de afgelopen tijd over bijna niets eens worden – behalve dan over dat het zo niet langer door kan gaan. Maar wat zijn de alternatieven? Tijdens de parlementsbijeenkomst van afgelopen zaterdag demonstreerden er naar schatting een miljoen Britten in de Londense binnenstad voor een tweede referendum. Maar een motie daarvoor is een paar maanden geleden weggestemd. Bovendien zit de regerende conservatieve partij daar niet op te wachten. Nieuwe verkiezingen dan maar? Johnson daagde Labour al tevergeefs uit om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Bij een nieuwe stembusgang heeft de oppositiepartij evenveel te vrezen van de concurrentie van de Liberal Democrats en de nieuwe Brexit-partij van Nigel Farage als van de conservatieven.

Vicieuze brexit-cirkel
Tenzij het Johnson is gelukt om zijn akkoord met de EU alsnog door het Lagerhuis te loodsen, is de kans klein dat de vicieuze brexit-cirkel wordt doorbroken. Ondanks de soms snijdende commentaren van Europese regeringsleiders, heeft de EU daar geen problemen mee. Groot-Brittannië blijft per slot van rekening geld in de EU-kas storten, moet alle nieuwe regels overnemen en heeft geen inspraak in het beleid. Voorlopig komt er geen einde aan de brexit-klucht – en aan het gestuiter van het Britse pond. De munt staat toch alweer 8% hoger dan begin augustus, maar ook ruim 15% lager dan voor het brexit-referendum. Totdat er uitzicht komt op een oplossing, moeten ondernemers die zakendoen in Groot-Brittannië er rekening mee houden dat het pond zomaar 10% meer of minder waard kan worden.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?


Meer geschreven door Joost