Waarom de renminbi wel wankelt, maar niet omvalt

04 juli 2018

De renminbi glijdt onderuit als gevolg van de escalerende handelsoorlog. De Chinese overheid heeft echter al een dure les geleerd en zal de munt niet zomaar laten vallen.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China laat zich de laatste weken steeds steviger voelen op valutamarkten. De renminbi is sinds half juni met ruim 4% gedaald ten opzichte van de dollar. Dat is een flinke beweging voor een munt waarvan het koersverloop gecontroleerd wordt door de lokale overheid. Die controle zorgt er overigens voor dat de renminbi niet harder onderuit is gegaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld wel met de aandelenmarkt, waarop de regering een veel minder stevige greep heeft. Op de beurs van Shanghai zijn de beurskoersen al met 16% terug gevallen.

Goede balans

Het is nu zaak dat de Chinese overheid een goede balans vindt met het begeleiden van de glijvlucht van de renminbi. Als de munt te snel daalt, ligt een herhaling van de paniek uit augustus 2015 op de loer. Indertijd zette de Chinese centrale bank de munt binnen twee dagen ongeveer 4% lager. Die onverwachte beweging zette de schijnwerpers op de grote kapitaaluitstroom, die de economie van het land dreigde te ontwrichten. De zorgen sloegen indertijd over naar westerse beurzen, die met soms met 5% of meer onderuit gingen.

Fout vermijden

Het heeft er alle schijn van dat China die fout niet nog een keer wil maken. Yi Gang, de voorzitter van de Chinese centrale bank, heeft dinsdag beloofd om de wisselkoers ‘stabiel te houden op een redelijk en gebalanceerd niveau’. Na dit bericht veerde de munt met bijna 1% op. Aan de andere kant is een stijgende renminbi ook weer niet helemaal in het belang van het land. Met het oog op de handelsdrempels die de Amerikaanse president Donald Trump opwerpt, is een wat goedkopere munt wel zo prettig om de export een zetje in de rug te geven.

Vooruit denken

De economische maatregelen die China de afgelopen jaren neemt, wijzen erop dat het land minstens vijf jaar vooruit denkt. Het verdedigen van de belangen op die termijn is veel belangrijker dan een eventuele morele overwinning in de huidige handelsoorlog. Hoewel China uiteraard gezichtsverlies wil vermijden, kan het zich permitteren om niet heel scherp de confrontatie te kiezen. De economie wordt namelijk steeds meer gedreven door binnenlandse consumptie in plaats van door de exportsector.

Ammunitie voor Trump

Het meest waarschijnlijke scenario is dat China de renminbi heel langzaam en geleidelijk iets verder laat dalen. Daarmee krijgt de exportsector iets meer lucht, terwijl Trump zo geen nieuwe ammunitie krijgt voor het nemen van nieuwe handelsmaatregelen. De laatste weken is de renminbi aan het wankelen, maar de Chinese overheid zal de munt niet laten vallen.

 

 

 

 

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Gratis Technische Analyse nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken de meest actuele technische analyses over valuta's gratis in uw inbox.


In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}