Countdown richting Brexit-stemming

15 januari 2019

Countdown richting Brexit-stemming

Het aftellen naar de Brexit-stemming is begonnen. Tijd dus om veilig te stellen wat de markt allang verwacht.

Het is bij iedereen genoegzaam bekend dat later vandaag het Britse parlement een historische besluit zal nemen. De Britse premier Theresa May wil de uitslag van het ‘Brexit-referendum’ in 2016 respecteren en hiervoor akkoord krijgen van de volksvertegenwoordiging. Volgens de media zal het akkoord worden weggestemd. Over wat daarna moet gebeuren bestaat grote onduidelijkheid.

Er dreigt daarom een constitutionele crisis, waardoor het Verenigd Koninkrijk volledig stuurloos lijkt te geraken. Logischerwijze zou een dergelijke noodtoestand het vertrouwen in de nationale munteenheid, het Britse pond sterling, schaden. Maar logische redeneringen betekenen niet automatisch dat met een gerechtvaardigde mening ook geld verdiend of bespaard kan worden.

Daarmee rijst de acute vraag wat de technische analyse voorafgaand aan de Brexit-stemming nog kan dragen aan beter inzicht. De technische analyse neemt aan dat wat iedereen weet of vermoedt aanleiding heeft gegeven tot aan- of verkoopgedrag. Het ligt dus voor de hand om het resultaat van al dezen handelingen te bestuderen. Het ultieme hulpmiddel om dit te doen is de koersgrafiek. Hieronder ziet u feitelijk drie fotomomenten van voortschrijdend inzicht. We tonen daarin de prijs van het Britse pond in euro’s, Amerikaanse dollars en respectievelijk Japanse yennen. De grafieken geven informatie over de richting van het Britse pond tegenover deze drie andere valuta’s, waarbij trendlijnen de beeldvorming begeleiden. Uit de grafiek van GBP/EUR blijkt de laatste beweging opwaarts gericht, nadat een steunlijn langs vorige bodems in de afgelopen weken als vangnet heeft geacteerd. In de grafiek van GBP/USD was in de afgelopen drie kwartalen sprake van een dalende trend, maar deze is nu opwaarts afgebroken. En tot slot blijkt de daling in GBP/JPY recent te worden opgevangen bij een bodemniveau uit 2017 dat overeenkomt met de onderkant van een dalend trendkanaal. Winstnemen op shortposities in het Britse pond, dat lijkt pas logisch!

GBP/EUR vanaf 2017


GBP/USD
De verkoopdruk in GBP/USD droogt op. Vraag krijgt de overhand en de trendbreuk wijst op een verandering in positieve richting.

 

GBP/JPY vanaf 2017
Het Britse pond is voorafgaand aan de Brexit-stemming in de uitverkoop gedaan. Het lijkt er nu op dat GBP/JPY uitverkocht is.

 

 

 

 

 

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef. Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?