Een knock-out dreiging

18 juni 2019

Een knock-out dreiging

De financiële wereld en enkele valuta’s lijken in een negatieve spiraal te zijn beland. Vorig jaar was er nog sprake van groei in de wereld. Begin deze maand riep Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Verenigde Staten en China op hun handelsconflict bij te leggen. Het IMF schat dat het conflict volgend jaar de economische groei wereldwijd zal vertragen met een half procent.

De centrale bankiers worden weer gedwongen tot renteverlagingen en zelfs extra stimuleringsmaatregelen. Ondertussen nemen de geopolitieke onzekerheden en de militaire spanningen in het Midden-Oosten in een verontrustend snel tempo toe. Een belangrijke factor is de oorlogsdreiging tussen Iran en de Verenigde Staten, nadat Donald Trump de nucleaire deal met Iran vorig jaar mei eenzijdig beëindigde. De economie in Iran wordt door Amerikaanse strafmaatregelen ernstig getroffen. Hierdoor voelt de regering in Teheran zich in het nauw gedreven.

De recente twee aanslagen op olietankers in de Straat van Hormuz doen de vrees voor een nieuwe oliecrisis oplaaien. De valutahandelaren kijken om die reden met extra aandacht naar de Noorse kroon en Canadese dollar. Noorwegen beschikt over ongeveer de helft van de olie- en gasreserves in West-Europa, terwijl Canada tot de grootste olieproducerende landen wordt gerekend. Er lijkt na een blik op de afgebeelde gecomprimeerde koersgrafiek in grote lijnen enige samenhang te bestaan tussen de olieprijs (West Texas Intermediate, zwart in de grafiek), de Canadese dollar (in het oranje) en de Noorse kroon (in het blauw). De afgelopen jaren is regelmatig gebleken dat een stijging van de olieprijs een positief effect te sorteren op de Canadese dollar en Noorse kroon tegenover de euro. Maar de olieprijs toont recent echter een lagere top. Het lijkt een kwestie van tijd dat de Canadese en Noorse munten ‘knock out’ gaan.

WTI Crude Oil (zwart), CAD/EUR (oranje) en NOK/EUR (blauw)


EUR/NOK vanaf 2012 op weekbasis

De euro beweegt tegenover de Noorse kroon sinds begin 2013 in een meerjarig stijgend trendkanaal

EUR/CAD vanaf 2012 op weekbasis

De euro nadert tegenover de Canadese dollar het moment voor een nieuwe stijgingsfase.

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef. Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}