Een technische dollar visie

10 april 2019

Een technische dollar visie

In de afgelopen maanden dobbert de Amerikaanse dollar doelloos op en neer. En dat lijkt niet zonder reden.

De ontwikkelingen in de financiële markten lijken soms heel logisch, maar van consistentie is niet altijd sprake. Neem als voorbeeld de onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump op 8 november 2016. Zijn verkiezingsslogan luidde: ‘Make America Great Again’. Belastingverlagingen werden in het vooruitzicht gesteld. Dat betekende dus minder inkomsten voor de Amerikaanse schatkist, maar meer investeringen door het bedrijfsleven en meer uitgaven door Amerikaanse consumenten.

De groei-impuls die de Verenigde Staten te wachten stond zou de werkgelegenheid en de vraag naar geld doen stijgen en uiteindelijk de loonkosten opstuwen. Hierdoor zou op termijn de inflatiedruk toenemen. Kortom, direct na de verkiezingsoverwinning steeg de Amerikaanse 10-jaars rente in enkele weken van 1,83% naar ca. 2,6% nog voordat de officiële inauguratie van Donald Trump een feit werd. Op 3 december 2016 berichtte The Economist over ‘The Mighty Dollar’ en de risico’s voor de wereldeconomie van een aantrekkende Amerikaanse dollar.

De US dollar begon echter vanaf december 2016 juist aan een duikvlucht tegenover de euro, waardoor circa 17% van de waarde verloren ging. Gedurende die periode, die aanhield tot begin februari 2018, bleek de 10-jaars Amerikaanse rente verder opgelopen naar 2,77%. De stijging van de lange rente was klaarblijkelijk niet afdoende om de daling van de US dollar op te vangen, laat staan te verklaren.

De 10-jaars rente in de VS noteert nu ca. 2,5% terwijl de US dollar tegenover de euro sinds februari 2018 weer met 11% is gestegen. De 10-jaars rente is nu terug op het renteniveau van eind 2016. Waarschijnlijk is de stapsgewijze renteverhoging van de Federal Funds Rate vanaf december 2016 door het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Federal Reserve) tot en met eind 2018 een reden voor de stijging van de dollar. Er worden dit jaar geen renteverhogingen meer verwacht, omdat de groei van de wereldeconomie vertraagt. En USD/EUR komt niet meer vooruit.

 JPY/EUR
De Japanse yen boekt winst ten opzichte van de euro na een meerjarige opwaartse trendbreuk. De yen wordt beoordeeld als veilige vluchthaven.

JPY/EUR wordt sinds eind 2018 aantrekkelijker

 

GBP/USD
De langetermijn trend van het Britse pond sterling blijft op de langetermijn een kwetsbaar beeld vertonen.

GBP/USD toont een langetermijn verslechtering t.o.v. US dollar

 

 

 

 

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef. Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}