Pond lijdend voorwerp van ‘blame game’

09 oktober 2019

De onderhandelingen over een nieuwe deal tussen de regering van Boris Johnson en de EU bereiken een kookpunt in de aanloop naar de EU-top van volgende week. Maar lekker gaat het niet. De blame game is begonnen bij de brexit. Volgens Johnson is een brexitdeal met de EU onmogelijk door de opstelling van de Duitse bondskanselier Merkel, die onmogelijke eisen stelt. Waarop Donald Tusk reageert met: "Je wilt geen deal, je wilt geen verlenging, je wilt niet opschorten, quo vadis (waar ga je naartoe)? Wat wil je nou, Johnson?”

Brexit is een soort valutatheater en niemand in dat theater wil straks naar huis met een ‘feel bad’-gevoel. En toch wijst de koersgrafiek van EUR/GBP sterk in die richting. Om dit te begrijpen is een focus op koerspatronen in EUR/GBP nodig inclusief een korte uitleg.

Wanneer er een debat plaats vindt tussen pro- en contra-argumenten omtrent brexit leidt dit tot verhitte discussies en ontstaat er voorspelbaar gedrag. De betrokkenen blijven niet lang zitten, maar staan op, verheffen de taal en provoceren door elkaar steeds dichter te naderen. Soms gaat men zelfs met elkaar op de vuist! Dit gevecht uit zich in de grafiek in een driehoekpatroon. Op enig moment wordt een van de twee rivaliserende partijen uit de driehoek geslagen. Zo wordt duidelijk wie er aan het langste eind trekt (ongeacht of dat goed of slecht is).

Eind 2011 viel EUR/GBP uit zo’n driehoek en slaagde er daarna niet meer in haar poging om binnen de driehoek terug te klimmen. Dat was hét signaal voor een verdere verzwakking in de euro tegenover het Britse pond sterling. Daarentegen zien we dit jaar het omgekeerde gebeuren. De recente opwaartse uitbraak in EUR/GBP was een uiting van een kaakslag tegenover de Britse munt. De reactie hierna heeft niet meer geleid tot een terugkeer binnen de driehoek. Conclusie: eigenlijk is de vete al beslist ten gunste van de euro en dus in het nadeel van het Britse pond sterling.

EUR/GBP
EUR/GBP is uitgebroken uit de driehoek en toont na een terugtest een nieuwe opleving. Deze opleving zou een opmaat zijn voor een nieuwe stijgingsfase.

EUR/GBP op weekbasis vanaf 2007:


 

EUR/USD
Het valutapaar EUR/USD beweegt zowel in een langetermijn dalende trend als middellange termijn dalend trendkanaal.

EUR/USD op dagbasis:

 

EUR/JPY
De euro toont zich tegenover de Japanse yen zwak waarbij het technisch beeld verder verslechtert.

EUR/JPY op dagbasis vanaf 2018:


 

EUR/CHF in dalende trend

De euro activeert een verkoopsignaal ten opzichte van de Zwitserse frank door de daling onder het 20-daags gemiddelde.

EUR/CHF vanaf 2018 + 20-daags gemiddelde:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef (mail@edwardloef.com). Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

 

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}