Renminbi alarmeert de wereldhandel

04 juli 2018

Renminbi alarmeert de wereldhandel

De snelheid waarmee de Chinese munt aan waarde verliest is op zichzelf een alarmsignaal voor het internationaal opererende bedrijfsleven.

Aanstaande vrijdag kan het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China verder escaleren. De aangekondigde verhoging van de importheffingen door de regering Trump wordt dan hoogstwaarschijnlijk omgezet in daden. De financiële markten wachten de uitvoering van de protectionistische maatregelen niet af.

De beleidsmakers in Beijing staan enerzijds al enige tijd voor de uitdaging om de buitensporige kredietverlening in China binnen de gewenste perken te houden, maar moeten anderzijds voorkomen dat de Chinese economie al te zeer afkoelt. Uit de recente exportcijfers blijkt dat de vraag naar Chinese goederen vanuit andere landen al afneemt. Het is één van de verklaringen voor de plotselinge daling van de renminbi tegenover de Amerikaanse dollar in het tweede kwartaal van dit jaar.

Een andere factor zijn de eerste kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven. Die overtroffen de analistenramingen. De Federal Reserve liet in april weten de rente dit jaar stapsgewijs verder te zullen gaan verhogen. Mede hierdoor is de Amerikaanse dollar bezig met een relatief snelle en forse stijging. De People’s Bank of China probeert ondertussen de Chinese banken wat lucht te geven door de teugels ten aanzien van het aanhouden van verplichte reserves te laten vieren. Sommigen zien dit als een reden voor een kapitaalvlucht. Boze tongen beweren dat de recente daling van de renminbi door China actief wordt gestimuleerd om de Chinese export te behoeden voor een al te harde klap zodra de Amerikaanse importheffingen realiteit worden. Zelfs een devaluatie van de renminbi tegenover de US dollar wordt niet langer uitgesloten. De snelheid waarmee de renminbi wordt afgewaardeerd bevestigt deze trend bij een notering onder de psychologische grens van CNY/USD 0,1500.

CNY/USD vanaf medio 2008

 

CNY/EUR

De terugval van de renminbi tegenover de euro belandt op een technisch markant steunniveau (= CNY/EUR 0,1300)

 

EUR/USD

De euro stabiliseert zich tegenover de US dollar, echter het proces van lagere toppen is nog steeds intact (onder $ 1,1800).

 

 

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef. Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

 

Gratis Technische Analyse nieuwsbrief

Ontvang elke twee weken de meest actuele technische analyses over valuta's gratis in uw inbox.


In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?
}}