Vlucht in de Japanse Yen

23 oktober 2019

In de afgelopen twee jaar zijn de economische onzekerheden in de wereld flink toegenomen. De Amerikaanse regering heeft onder leiding van president Donald Trump besloten om een keihard protectionistisch ‘America First’-beleid te voeren. Niet alleen China maar ook Europa wordt daardoor geconfronteerd met (dreigende) verhoogde importtarieven, waardoor de export naar de Verenigde Staten onaantrekkelijker is gemaakt. Hierdoor vertraagt de groei in de internationale maakindustrie en dat frustreert de internationale handel en politieke verhoudingen.

Financiële marktpartijen zoeken daarom hun toevlucht meer en meer in de Japanse yen. De perceptie is dat het Japanse systeem relatief stabiel en daarom veilig is. Het gevolg van deze beleving heeft geleid tot een vlucht uit de Amerikaanse dollar en uit de euro ten gunste van de Japanse yen.

De koersgrafiek van EUR/JPY laat in 2018 en 2019 een dalend trendkanaal zien, waarbinnen vraag en aanbod elkaar afwisselen bij het bereiken de uiterste bandbreedte. In mei vorig jaar, begin dit jaar en in september werd de onderkant van het dalende trendkanaal bereikt. Voor trendvolgers is dit een argument om (de ingenomen shortposities in) EUR/JPY (terug) te kopen.

Deze handelingen blijken tot dusver van tijdelijke aard en duren zelden langer dan twee maanden. De teruggekeerde hoop op een handelsakkoord tussen China en de VS en een mogelijk akkoord over brexit heeft de euro tegenover de Japanse yen weer wat glans teruggegeven. Tot nu toe is de opwaartse reactie binnen het dalende trendkanaal beperkt gebleven tot ca. 50% van de dalingsfase.

De recente herstelbeweging in EUR/JPY lijkt dan ook spoedig voorbij en plaats te maken voor een zeer volatiele slingerbeweging in dit vierde kwartaal van 2019. Het is daarbij niet uitgesloten dat zowel de onderkant als de bovenkant van het dalende trendkanaal in relatief korte tijd wordt aangetikt. Valutahandelaren houden dus een ‘open mind’ zoveel naar beneden als naar boven.

EUR/JPY vanaf 2018


EUR/USD
Het valutapaar EUR/USD bevindt zich in een langetermijn dalende trend ondanks de recente herstelbeweging.

EUR/USD vanaf juli 2018 op dagbasis

EUR/GBP
De optimisten en de pessimisten met betrekking tot Brexit houden elkaar in een wurggreep binnen een meerjarige bandbreedte.

EUR/GBP op weekbasis vanaf september 2015Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef ([email protected]). Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?