Wanneer wordt het pond weer stabiel?

20 november 2019

Een nipte meerderheid van de Britse stemgerechtigden koos op 23 juni 2016 in een raadgevend referendum voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op 12 december gaan de Britten opnieuw naar de stembus. Het is nog geen uitgemaakte zaak wie deze verkiezingen zal winnen. De overwinning van de Conservatieve Partij van Boris Johnson of van de Labour partij van Jeremy Corbyn zal van grote invloed worden op de verdere gang van zaken.

Het Britse pond sterling is recent sterker geworden door de hoop op een parlementaire meerderheid bij de Conservatieven (de ‘Tories’) bij de verkiezingen volgende maand. In die situatie kan na goedkeuring van Het Lagerhuis de beoogde uittreding op 31 januari 2020 een feit worden.

Economen zijn het er nog niet over eens of in deze situatie de rust zal weerkeren. In de derivatenmarkten, waar koersrisico’s worden verzekerd, zijn de optiepremies recent fors opgelopen. Dat betekent dat de markt zich voorbereid op de mogelijkheid van heftige koersuitslagen. Dat betekent dat de markt zich voorbereid op de mogelijkheid van heftige koersuitslagen, zoals in de 24 uur na de Brexit-uitslag op 24 juni 2016. In die brexitweek veranderde het pond 3,4% van waarde.

In de week voor de Brexit-uitslag werd EUR/GBP 0,7856 genoteerd. Een week later was dat EUR/GBP 0,8126 en weer een week later (1 juli 2016) EUR/GBP 0,8395. Sindsdien beweegt het valutapaar in onrustig in een bandbreedte heen en weer, waarbij EUR/GBP 0,8395 de ondergrens markeerde en EUR/GBP 0,93 de bovengrens. In termen van statistiek kan de beweeglijkheid gevangen worden tussen twee variabele banden afgeleid van het 40-weeks gemiddelde. Uitschieters buiten deze technisch gebruikelijke langetermijn indicator worden beoordeeld als een overdrijving. De onderkant van de statistische bandbreedte bevindt zich nu bij EUR/GBP 0,8398. Rond dit niveau zou EUR/GBP moeten stabiliseren.

EUR/GBP
EUR/GBP op weekbasis vanaf november 2015 + 40-weeks BollingerBands

 

EUR/USD
EUR/USD is weer omlaag gedraaid binnen de dalende trend van de afgelopen 12 maanden.

 

 

Deze marketing informatie is samengesteld door Edward Loef (mail@edwardloef.com). Deze nieuwsbrief geeft Edward Loef's mening weer in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij N.V.. Deze informatie is bedoeld als privé informatie en niet als advies voor het nemen van commerciële beslissingen. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als aanbod om producten te kopen of te verkopen. Als u een transactie gaat doen bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij adviseren wij u dringend de relevantie van deze informatie voor uw transactie vast te stellen en daarin uw ervaring, kennis, financiële mogelijkheden, beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid te laten meewegen.

In dit bericht geeft de schrijver zijn persoonlijke mening. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV

Bereken uw besparing

Wilt u zien hoeveel wij uw onderneming kunnen besparen op een betaalopdracht in een vreemde valuta?