Flexible Forwards

Zekerheid over de wisselkoers gecombineerd met flexibiliteit

Een Flexible Forward is ideaal voor bedrijven die onregelmatig vreemde valutabetalingen doen. Of regelmatig vreemde valuta ontvangen en willen wisselen naar euro. U krijgt een gegarandeerde koers gedurende een periode. U bepaalt zelf wanneer u welk bedrag wilt wisselen. De enige eis is dat u het totale bedrag vóór het einde van de periode heeft omgewisseld. Meer weten? Download de gratis brochure.

Brochure downloaden

Hoe werkt het?

U geeft aan voor welke periode u betalingen verwacht en het bedrag dat u in totaal wilt afdekken. U krijgt van ons een scherpe wisselkoers die gehele looptijd van de Flexible Forward vast staat. Wij brengen een koersmarge in rekening voor de aan- en verkoop van vreemde valuta. Deze is verwerkt in de wisselkoers van de Flexible Forward die wij aanbieden. U betaalt geen andere kosten.

Voordelen & nadelen

Voordelen

  • U weet vooraf exact hoeveel u betaalt of ontvangt in euro's
  • U bent flexibel in wanneer en hoeveel vreemde valutabetalingen u doet tegen dezelfde wisselkoers
  • U bent verzekerd tegen negatieve wisselkoersschommelingen
  • Afhankelijk van uw kredietwaardigheid hoeft u niet altijd een initieel onderpand te storten
  • In tegenstelling tot bij een optie betaalt u geen premie

Nadelen

  • U kunt niet profiteren van gunstige wisselkoersontwikkelingen
  • U heeft de verplichting om het totale bedrag voor het einde van de periode te kopen of verkopen. Het is daarom niet geschikt als u nog in het offertestadium zit

Bescherm uw bedrijf tegen valutarisico's

Als u een gedeelte van uw omzet in vreemde valuta is, loopt u valutarisico. Wisselkoersschommelingen beïnvloeden uw bedrijfsresultaat. Ontdek hoe uw onderneming zich eenvoudig en voordelig beschermt tegen valutarisico's.

Beperk uw valutarisico's

Voorbeeld

De heer Van Vliet is CFO van Blue Electronics B.V.. Blue Electronics is internationaal actief. Het haalt veel gespecialiseerde elektronica uit China om verder door te verhandelen in en buiten Europa.

De heer Van Vliet wil de kasstromen optimaliseren. Bovendien wil hij het valutarisico op vier bestellingen uit China afdekken. De totale inkoopwaarde bedraagt $ 800.000,- (Amerikaanse) dollars. De exacte leverdata zijn onbekend, maar ze zullen in de loop van dit jaar geleverd gaan worden.

Blue Electronics verwacht tussen de drie tot zeven betalingen (inclusief aanbetalingen) te gaan doen in een periode van zeven maanden voor een totaal bedrag van $ 800.000,-. De heer Van Vliet wil dat bedrag beschermen tegen een duurder wordende dollar om zo de winstmarges voor Blue Electronics veilig te stellen. Hij wil daarom de dollarkoers vastleggen voor de komende zeven maanden. Hij heeft ook behoefte aan flexibiliteit, omdat hij niet zeker is wanneer en hoeveel betalingen hij exact zal gaan doen.

Blue Electronics kan gedurende zeven maanden voor in totaal $ 800.000,- op elk moment dollarbetalingen doen tegen een prijs van € 0,85 voor één dollar. Blue Electronics heeft zo zekerheid over de inkoopprijs.

Na een maand doet de heer Van Vliet de eerste betaling van $ 150.000,- voor de eerste levering van goederen uit China. De tweede en derde levering volgen na drie maanden voor een totaal bedrag $ 550.00. Na zes maanden volgt de laatste levering. Blue Electronics doet dan de laatste betaling van $ 100.000,-.

Scenario 1
De dollar is in die zes maanden flink duurder geworden. Eén dollar kost nu € 0,90. Blue Electronics heeft alle betalingen kunnen uitvoeren tegen de gunstige dollarkoers van € 0,85. In plaats van € 720.000,- ($ 800.000 *0,90) betaalt Blue Electronics € 680.000,- ($ 800.000 *0,85). De flexible forward heeft de onderneming € 40.000,- bespaard.

Scenario 2
De dollar is in die zes maanden flink gedaald. Eén dollar is nog slechts € 0,80. Blue Electronics profiteert met de Flexible Forward helaas niet van de goedkopere dollar. In plaats van € 640.000,- ($ 800.000 *0,80) betaalt Blue Electronics € 680.000,- ($ 800.000 *0,85).

Wat zeggen onze klanten?

“Transparant over de kosten en de mogelijkheden”

Peter Raap, CFO van TGM vertelt in deze korte video over zijn ervaring met
de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Onze valuta-experts staan voor u klaar

Het afdekken van valutarisico’s vereist
kennis van zaken. Onze valuta-
experts helpen u graag bij het vinden
van de juiste beschermingsoplossing.

Contact