Zekerheid over de wisselkoers

Een valutaoptie gebruikt u als u zeker wilt zijn van een minimale wisselkoers in de toekomst. Of als u een offerte hebt afgegeven in een vreemde valuta. U dekt met een valutaoptie uw risico af, maar u profiteert wel van gunstige koersontwikkelingen. U betaalt hiervoor een premie.

Hoe werkt het?

Er zijn twee typen valutaopties, die u gebruikt afhankelijk van of u een koersstijging of een koersdaling verwacht:

  • Calloptie: u koopt het recht om bepaalde valuta te kopen tegen een vastgestelde prijs. U maakt hiervan gebruik als u afgedekt wilt zijn tegen een koersstijging en van een mogelijke koersdaling wilt profiteren.
  • Putoptie: u koopt het recht om bepaalde valuta te verkopen tegen een vastgestelde prijs. U maakt hiervan gebruik als u afgedekt wilt zijn tegen een koersdaling en van een mogelijke koersstijging wilt profiteren.

Voordelen & nadelen

Voordelen

  • Zekerheid over een minimale wisselkoers
  • Profiteer wel van gunstige koersontwikkelingen

Nadelen

  • U betaalt hiervoor een premie

Bescherm uw bedrijf tegen valutarisico's

Als u een gedeelte van uw omzet in vreemde valuta is, loopt u valutarisico. Wisselkoersschommelingen beïnvloeden uw bedrijfsresultaat. Ontdek hoe uw onderneming zich eenvoudig en voordelig beschermt tegen valutarisico's.

Beperk uw valutarisico's

Voorbeeld

U moet over drie maanden een dollarbedrag betalen aan uw leverancier in de Verenigde Staten. U wilt zich beschermen tegen een koersstijging van de dollar, maar ook kunnen profiteren van een eventuele daling van de dollar. U koopt daarom een calloptie op de dollar. Dat geeft u het recht om over drie maanden dollars te kopen tegen een koers € 0,85.

Op de afgesproken datum zijn er twee situaties mogelijk:

  1. De dollar is duurder geworden en staat boven de € 0,85. U maakt gebruik van uw optierecht. U kunt daarmee de dollars inkopen voor deze gunstigere koers.
  2. De dollar is goedkoper geworden en de actuele koers op die datum is onder de € 0,85 gedoken. U maakt geen gebruik van uw optierecht, omdat u de dollars gunstiger kunt inkopen tegen de actuele koers.

Wat onze klanten zeggen

Onze valuta-experts staan voor u klaar

Het afdekken van valutarisico’s vereist
kennis van zaken. Onze valuta-
experts helpen u graag bij het vinden
van de juiste beschermingsoplossing.

Contact