Bescherming tegen risico's

Een valutaoptie kunt u afsluiten als u zeker wilt zijn van een minimale wisselkoers in de toekomst. Een valutaoptie kunt u zien als een verzekering voor het kopen- of verkopen van valuta tegen een bepaalde koers. Net als bij een autoverzekering, betaalt u hiervoor een premie.

Een valutaoptie geeft u het recht vreemde valuta tegen een bepaalde koers om te wisselen. Als de koers op het moment van betalen of ontvangen fors in uw voordeel is veranderd dan hoeft u de optie niet te gebruiken. Een valuatieoptie dekt dus uw risico af, maar u profiteert wel als de wisselkoers gunstiger uitvalt.

Voordelen

  • Zekerheid over een minimale wisselkoers.
  • U bent verzekerd tegen negatieve wisselkoersschommelingen.
  • Wel profiteren van een gunstige koersontwikkeling

Nadelen 

  • U betaalt een premie.

Hoe werkt het?

Er zijn twee typen valutaopties, die u gebruikt afhankelijk van of u een koersstijging of een koersdaling verwacht:

  • Calloptie: u koopt het recht om bepaalde valuta te kopen tegen een vastgestelde prijs. U maakt hiervan gebruik als u afgedekt wilt zijn tegen een koersstijging en van een mogelijke koersdaling wilt profiteren.
  • Putoptie: u koopt het recht om bepaalde valuta te verkopen tegen een vastgestelde prijs. U maakt hiervan gebruik als u afgedekt wilt zijn tegen een koersdaling en van een mogelijke koersstijging wilt profiteren.

Voorbeeld

U moet over drie maanden een dollarbedrag betalen aan uw leverancier in de Verenigde Staten. U wilt zich beschermen tegen een koersstijging van de dollar, maar ook kunnen profiteren van een eventuele daling van de dollar. U koopt daarom een calloptie op de dollar. Dat geeft u het recht om over drie maanden dollars te kopen tegen een koers € 0,85.

Op de afgesproken datum zijn er twee situaties mogelijk:

  1. De dollar is duurder geworden en staat boven de € 0,85. U maakt gebruik van uw optierecht. U kunt daarmee de dollars inkopen voor deze gunstigere koers.
  2. De dollar is goedkoper geworden en de actuele koers op die datum is onder de € 0,85 gedoken. U maakt geen gebruik van uw optierecht, omdat u de dollars gunstiger kunt inkopen tegen de actuele koers.