Zekerheid over de wisselkoers

Ontvangt u over een aantal weken of maanden een bedrag in vreemde valuta? Of moet u in over een aantal weken of maanden een factuur betalen in een vreemde valuta? Een forward biedt u vooraf zekerheid over de wisselkoers.

Hoe werkt het?

Stel dat u met uw leverancier afspreekt dat u over drie maanden in dollars betaalt. Met een forward hoeft u zich dan geen zorgen te maken over de wisselkoers. Ook al wordt de dollar duurder, u hebt de zekerheid dat u niet meer euro’s hoeft te betalen aan uw leverancier. Het risico dat de dollar stijgt, hebt u immers afgedekt.

Hetzelfde kunt u doen als u geld ontvangt van een buitenlandse klant. De koers waartegen u het te ontvangen bedrag kunt wisselen, wordt vastgelegd bij het sluiten van de forward. Zo weet u precies hoeveel euro’s krijgt. U voorkomt dat u minder inkomsten ontvangt dan u verwacht.

Voordelen & nadelen

Voordelen

  • U weet vooraf exact hoeveel u betaalt of ontvangt in euro's
  • U bent verzekerd tegen negatieve wisselkoersschommelingen
  • Goedkope oplossing. U betaalt geen premie

Nadelen

  • U profteert niet van gunstige koersontwikkelingen
  • Een forward is een verplichting. Als een deal niet doorgaat heeft u nog wel de verplichting om vreemde valuta te kopen of verkopen. Het is daarom niet geschikt als u nog in het offertestadium zit
  • U moet een onderpand storten om het kredietrisico te mitigeren

Bescherm uw bedrijf tegen valutarisico's

Als u een gedeelte van uw omzet in vreemde valuta is, loopt u valutarisico. Wisselkoersschommelingen beïnvloeden uw bedrijfsresultaat. Ontdek hoe uw onderneming zich eenvoudig en voordelig beschermt tegen valutarisico's.

Beperk uw valutarisico's

Voorbeeld

Betalen van uw Chinese leverancier over drie maanden

Stel dat u een Chinese leverancier over drie maanden een factuur van $ 100.000,- moet betalen en de EUR/USD staat op $ 1,10. U verwacht dat de dollar de komende drie maanden duurder wordt. Daarom sluit u een forward af. Zo weet u zeker welk bedrag in euro's moet betalen. De koers waartegen u dollars over drie maanden met een forward kunt kopen (de termijnkoers) bedraagt $ 1,1055.

De situatie na drie maanden

De euro is in waarde gedaald naar $ 1,08. De dollar is dus duurder geworden om te kopen. Dankzij de forward betaalt u minder. In plaats van € 92.592,50 (100.000/1,08) betaalt u € 90.456,80 (100.000/1,1055). De forward bespaart u € 2135 -.

Wat zeggen onze klanten?

“Transparant over de kosten en de mogelijkheden”

Peter Raap, CFO van TGM vertelt in deze korte video over zijn ervaring met
de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Onze valuta-experts staan voor u klaar

Het afdekken van valutarisico’s vereist
kennis van zaken. Onze valuta-
experts helpen u graag bij het vinden
van de juiste beschermingsoplossing.

Contact
}}